Пара серйозно поставилася до завдання і вибрала дві страви — зелений салат і мітболи з моцарелою за рецептом фудблогера і консультанта з харчування Насті Голобородько.
Крім їжі, ми куштували історії наших гостей. Катро розповіла, що почала активно готувати після того, як з'їхалася з Сашком. Зізнається, що сама не очікувала знайти шлях прояву почуттів за допомогою смачної вечері, але тепер часто влаштовує кулінарні сюрпризи для Саші.
П'ятдесят відтінків яєць
Катро і Саша намагаються снідати разом і найчастіше вибирають страви з яєць. Улюблений сніданок — тост з авокадо і яйцем пашот. Зараз часто готують боули — одну з найпопулярніших страв на сніданок. Гречка, авокадо, кабачок і зелень — одне з ідеальних поєднань. У таку кашу-салат добре додати різні спеції й олії.
Правильний набір
У пари рідко буває порожній холодильник. Намагаються закуповуватися на тиждень, щоб і продуктів вистачило, і щоб не псувалися. Принаймні, завжди в наявності зелень, а ще банани, авокадо, яйця, козячий сир, помідори. Катро любить каші, тому вдома зазвичай є запас кіноа, червоний або нешліфований рис, сочевиця і гречка.
Експерименти і стабільність
Катро подобається експериментувати з їжею. Вона довго була вегетаріанкою, практикувала навіть аюрведичне харчування. Саша каже, що в їжі стабільний і його смаки вже давно не змінюються. Закохані доповнюють одне одного і створюють ідеальний гастрономічний союз.
Наші шефи
Діджей, арт-директор
Не очікувала, що приготування їжі стане однією з форм прояву любові. До цього в мене не було таких тривалих стосунків, і я нікого не балувала різними стравами. За два роки нашого спільного життя Саша ходив на полювання один раз. Приніс двох фазанів, з яких я приготувала суп.
Політтехнолог
Коли ми почали жити разом, Катя почала багато і різноманітно готувати. Моя кухня відрізняється від її, і вона стала більше експериментувати. Бачу, що їй це подобається, тому вирішив не заважати. До Каті в мене був холостяцький раціон. Багато уваги приділяв м'ясу, тому їв різні стейки. Я мисливець і завжди сам готував м'ясо, яке здобував. Дичина відрізняється від того, що продають у магазині. Вона вимагає правильного і довгого маринування залежно від виду тварини.
Ідеальна сумісність у побуті
Катро: Я завжди за різноманітність. Найчастіше на сніданок у нас по-різному приготовані яйця: омлет на оливковій олії або вершковому маслі, скрамбл, яйце пашот, просто рідке. Мені подобаються рецепти з блогу Насті Голобородько — часто готую за ними, мені близьке її поєднання продуктів. Я проти їжі, приготованої наперед, — люблю все свіже. У нас навіть борщ більше двох днів не затримується в будинку. Іноді щось залежується, але найчастіше це відбувається, коли ми кудись їдемо.
Саша: Є таке правило: один готує — інший миє посуд. Я швидко вирішив це питання і просто купив посудомийну машину. У нашому випадку Катя готує, а я ставлю посуд у машинку.
Катро: У нас у побуті ідеальна сумісність. Більш ідеальної для мене людини я в житті не зустрічала. Ми ніколи не сваримося на тему прибирання або посуду. Так, ми обоє — гарячі: у кожного своя правда, але це не стосується побуту. Щодня тішу Сашу смачненьким. Ніколи не готую, щоб аби чимось нагодувати. А якщо немає наснаги,ми просто йдемо в ресторан.
Саша: Якщо мені не хочеться чекати, ми йдемо кудись вечеряти. Коли Катя хоче мене побалувати, вона купує мій улюблений «паштет» — кремову горгонзолу dolce категорії D.O.P. Зовні вона тверда, а всередині розтікається. Замовляємо її у постачальника, який спеціалізується на рідкісних фермерських сирах Італії і привозить їх до Києва.
Катро: Не щотижня, але все-таки намагаємося зустрічатися з родичами на обіди або вечері. У нас поки немає можливості робити це вдома, банально немає великого столу. З Сашком ми не тільки снідаємо, а й вечеряємо разом. Обідаємо по-різному, тому що у всіх свої справи.
Саша: Якщо у Каті немає тренування о 7 ранку, то ми завжди снідаємо разом.
Вегетаріанство й експерименти
Катро: У 20 років я стала вегетаріанкою. Це тривало вісім років, поки я не пішла на прийом до дієтолога-ендокринолога. Після здачі аналізів зрозуміла, що не можна ігнорувати порушення свого організму. Так я знову стала м'ясоїдом. Зараз в основному їм індичку або кролика. Червоне м'ясо буває в моєму раціоні дуже рідко. Наприклад, Саша готує стейки на дачі. Але в такому разі я їм багато зелені і овочів, щоб це все переварити.
Саша: Я завжди був за смачну, здорову їжу — ще до того, як познайомився з Катею.
Катро: Я ж експериментатор і весь час пробую щось нове. Захоплювалася і аюрведичним харчуванням свого часу.
Саша: Мої уподобання не змінюються, я стабільний. Когось кидає з боку в бік, а хтось стабільний. Таким чином, у нас гармонія.
Катро: Це правда. Я — океан, а Саша — берег. Завдяки йому я і поклала край своїм експериментам з різними видами харчування і вирішила, що можу їсти все — просто потрібно знати міру і дотримуватися режиму. Зараз п'ю багато води, намагаюся звертати увагу на баланс білків, жирів і вуглеводів і не їсти за три години до сну. Але якщо я дуже голодна, то можу спокійно перекусити чимось шкідливим або з'їсти щось пізно ввечері. Це рідко трапляється, але загалом не бачу в цьому нічого смертельного.
Саша: У нас вдома немає якихось «заборон», але ми практично не солимо страви і не вживаємо цукор.
Катро: Ми не використовуємо цукор у приготуванні. Але якщо хочеться солодкого, то можемо піти в Milk bar і замовити класний десерт.
Що в холодильнику твоєму?
Катро: У нашому холодильнику завжди є овочі і багато зелені. Влітку ми ходимо на ринок і купуємо все свіже. Особливо любимо помідори. Купуємо по 5-7 видів томатів. Не люблю, коли щось довго зберігається в холодильнику. Намагаюся купувати продукти так, щоб вистачало на тиждень, але, коли щось псується, засмучуюсь. Тому краще наприкінці тижня щось докупити, ніж потім викидати. У нас ніколи не буває порожнього холодильника.
Саша: Буває. Коли ми звідкись повертаємося, наприклад.
Катро: У таких випадках у нас все одно щось є. Наприклад, банка з огірками. Якось повертаємося з подорожі, а у нас у холодильнику одна банка лечо і кілька хлібців завалялося. І все, більше їсти нічого. Сиділи і їли лечо з хлібцями — це суперромантично.
Їжа на Балі
Катро: З середини січня до березня ми жили на Балі. Часто їли тости з авокадо, багато тунця — він там такий самий доступний, як у нас судак. Нерідко готувала сама, наприклад, овочі в кокосових вершках з кіноа або рисом — це було моєю улюбленою стравою. Найкрутіше на Балі — це велика кількість фруктів. Саша вміє класно чистити ананаси — ми їх нарізаємо, кладемо в морозилку і потім їмо як морозиво. Дуже здивувалася, що мені не зайшли фруктові боули. Вони дуже холодні, і, поки ти їх з'їси, можна замерзнути.
Саша: Індонезійська кухня — найпростіша порівняно з іншими азіатськими. Нічого особливого — смажений рис, локшина, різні варіації з морепродуктами.
Катро: На Балі відкрили для себе японську кухню. Були в декількох ресторанах — і всі вони прекрасні. До цього я сприймала японську кухню виключно як рибу з рисом. Насправді ж у них таке розмаїття страв, причому зовсім нехитрих. Наприклад, нашаткована білокачанна капуста і мікс смажених грибів на вершковому маслі. Здавалося б, нічого такого, але це настільки смачно. Закохалася в цю страву і їла її там постійно.
Саша: Всі російськомовні на Балі ходять в одні і ті самі місця. Коли починаєш спілкуватися з іноземцями, то коло закладів одразу розширюється. «Наші» зазвичай шукають місця дешевші і з великими порціями та морепродуктами. А експати, які там живуть і працюють, звертають увагу на здорову їжу. Більш того, вони відкривають кафе, спортзали і кулінарні курси, замикаючи їх в одну систему. Ти купуєш певний курс і отримуєш одразу і можливість тренуватися, і розписаний здоровий раціон. Навіть більшість десертів без цукру.
Катро: Ми пробували дуже смачну протеїнову вафлю з арахісової пасти і ягодами. Ти начебто їси солодке і жирне, але при цьому розумієш, що воно корисне.
Саша: Ти завжди адаптуєш свою кухню під ті продукти, які в тебе є. На Балі ми щиро сумували за овочами — там вони «пластмасові».
Катро: Знайти бездріжджовий цільнозерновий хліб там теж виявилося нелегко. Через кілька тижнів ми його все-таки відшукали, але буханець такого хліба коштував понад 200 гривень.
Мітболи, фаршировані моцарелою
Комбінація м'ясного фаршу, ніжної моцарели і насиченого томатного соусу, а також свіжий зелений салат як гарнір.
З привітом з Італії
Мітболи — це те саме, що тефтелі і фрикадельки з нашого дитинства. Страва поживна, але при цьому легка, а начинка з моцарели нагадує нам про улюблену італійську кухню. Катро підгледіла цей рецепт у блозі Насті Голобородько, якій довіряє в плані здорової їжі і має схожі смаки.
- 500 г індичого фаршу
- 125 г моцарели
- Жменя листя розмарину (сухе — 1/2 ч. л.)
- 2-3 зубчики часнику
- 2 ст. л. борошна
- 2 ст. л. вершків або молока (можна замінити водою)
- 1 велике яйце
- Сіль і перець
- 300 мл пасати (томатної пасти)
- 1 невелика цибулина
- 1 ч. л. сухого орегано або майонара
- Оливкова олія
Покрокова інструкція
Мітболи
Крок 1
Фарш (можна купити готовий або зробити самостійно, якщо не довіряєте напівфабрикатам) змішати з яйцем, дрібно нарізаним часником, розмарином, лляним борошном, вершками, сіллю і перцем. Ретельно перемішати.
Крок 2
Моцарелу порізати на 10-14 шматочків. Сформувати мітболи, обгорнувши сир фаршем.
Крок 3
Готуємо соус. Дрібно порізати цибулю, додати орегано і припустити в оливковій олії, поки цибуля не стане непрозоро-білою. Ми працювали з поверхнею Pyramida IFEA 640 B, вона не перегрівається, що дозволяє правильно приготувати страви. Влити пасат і вимкнути вогонь.
Крок 4
Мітболи викладаємо на деко або в ємність для запікання. Духовку необхідно нагріти до 200 градусів, з духовою шафою Pyramida F 120 S це займає значно менше часу, а значить, вечеря готується значно швидше. 10 хвилин мітболи запікаються без томатного соусу і ще стільки ж — з ним.
Салат
Основа
Різні види зелені: ромен, латук, шпинат, листя салату, рукола, молодий горошок, кріп, петрушка, кінза.
Заправка
Оливкова олія + ложка меду + сік лимона.
Імпровізація
Також у нас були моцарела і томати черрі, які спочатку не входили в рецепт зеленого салату, але Катро і Саша вирішили додати.