Кухня - початок всього
Сир для початку
Даша і Микита намагаються починати новий день зі спільного сніданку вдома. Виробили звичку купувати сир на ярмарку, щоб приготування сніданку не займало багато часу. Коли є час, влаштовують ранкове чаювання — це не тільки тонізація організму, але і своєрідна медитація.
Мамин цибулевий пиріг
І Даша, і Микита святкують дні народження влітку. Уже не перший рік головним частуванням є мамин цибулевий пиріг за таємним сімейним рецептом. Молоді люди жартують, що, можливо, багато друзів приходять на свято тільки заради нього.
Наші шефи
Дизайнер, автор бренду сумок Ozerianko Bags
Для Даші важливе і наповнення страви, і її зовнішній вигляд. Як дизайнер вона приділяє багато уваги візуальній частині. Для готування вибирає рецепти, зважаючи на швидкість приготування і компоненти, і головне, щоб подача в результаті була красивою. Віддає перевагу овочевим стравам — вони максимально легкі і корисні. Рецепти найчастіше знаходить в інтернеті, але недавно друзі подарували кулінарну книгу, тому іноді заглядає і в неї.
Микита Дерев'янченко
Ранкові ритуали
Даша: Зараз ми намагаємося більше харчуватися вдома. Живемо в центрі і готуємося до переїзду в свою квартиру, тому хочемо зберегти трохи грошей на ремонт.
Микита: Але у нас не дуже це виходить.
Даша: Тому ремонт досі триває. До речі, кухня в нас готова майже на 100% порівняно з іншими приміщеннями. Квартира — це, в принципі, спальня і кухня, решта — на другому місці. Смачно поїсти, поспати і прийняти душ у красивій ванній кімнаті — все, що потрібно для життя. У нас це не обговорюється. Микита, правда, запропонував в'їхати з нашим старим матрацом. Але сон для мене дуже важливий, і матрац уже час міняти. Не тому, що хочеться все нове, чесно.
Ми намагаємося снідати вдома, найчастіше домашнім сиром зі сметаною і свіжими ягодами. У нас раніше була класна традиція: ми вставали зранку, заварювали зелений чай, пили його на балконі. Але зараз лавка, де ми купували чай, чи закрилася, чи переїхала.
Микита: Але хочеться повернути цей ритуал.
Даша: Згодна. Скрізь прописано зранку випивати склянку теплої води, а в нас чай. Ми випиваємо з маленьких чашок по кілька разів, загалом виходить півлітра. Заварюється він за певними правилами, це повинен бути не окріп, щоб не «вбити» аромат чаю.
Микита: Вранці якраз ще такий стан, коли не можеш швидко щось робити, — просто стоїш і заварюєш чайок.
Даша: У такий спосіб ти комфортно починаєш новий день плюс промиваєш свій організм, насичуєш його водою, вітамінізуєш. Головне — поснідати перед цим, щоб пити не на голодний шлунок.
Що в холодильнику твоєму?
Даша: У нас немає якогось чіткого розподілу хатніх обов'язків. Грубо кажучи, хто живий, той і миє посуд. У кого більше ресурсу, той бере на себе певну роботу. Якщо обоє втомилися, то робимо удвох.
Микита: На ярмарок біля будинку стабільно ходимо двічі тиждень, купуємо овочі, але не багато, щоб вони не зіпсувалися. Завжди беремо домашні яйця і домашній сир.
Даша: Люблю варити рідкі яйця. Удома обов'язково повинні бути помідори, не можу без них жити. Але не станеш же одразу п'ять кілограмів помідорів купувати — частину з них просто викинеш, бо не доїси. Отож ми докуповуємо овочі за потреби.
Микита: У нас завжди є варення. Буває іноді, порожній холодильник, все з'їли, одне варення стоїть.
Даша: Причому підеш до бабусі, а вона каже: «Я зготувала нове варення, візьми, будь ласка». Якщо відмовишся, вона ображається, тому завжди беру баночку.
Микита: У наших традиціях не канючити без приводу, а якщо серйозно, є сімейна традиція — збираємося на Різдво в бабусі.
Даша: За столом всі дуже голосно обговорюють, здається, всі теми світу. Іноді ніжно кпинять одне одного. Бабуся не любить татуювання, тому моя улюблене розвага — сказати, що брат Микити зробив чергове тату.
Микита: А ще в нас є традиційний цибулевий пиріг — головне сімейне частування. Спочатку його готувала моя тітка, мама якимось дивом змогла вивідати у неї рецепт і довести його до ідеалу. Після численних експериментів мама таки викристалізувала тітчин рецепт. Тепер цибулевий пиріг — класична традиційна закуска на всі наші дні народження.
Даша: Заради нього гості на дні народження і ходять.
Микита: Так, завдяки йому ми завжди збираємо багато людей на свята. У нас завжди є пиріг і пиріжки з «Ярослави».
Даша: Якось Микита не знав, що взяти, щоб відзначити день народження на роботі, і я запропонувала купити багато різних пиріжків. Їх розмели за п'ять хвилин, і ніхто навіть не заїкнувся про загрозу для фігури.
Спільні вечори з друзями
Даша: Зараз на орендованій квартирі я не можу на 100% розслабитися і готувати так, як мені хочеться. Чекаю свою кухню, де можна буде і борщ приготувати, тому що все мені на кухні подобається. Є в цьому якась циклічність, ми в одній квартирі прожили чотири роки, ось зараз п'ятий пішов. Саме в цей момент стає якось дискомфортно — хочеться змінити атмосферу. Думаю, ми незабаром почнемо відновлювати традиції вечері з друзями.
Микита: Коли тільки переїхали на Золоті ворота, у нас років зо два був «день відкритих дверей». Постійно хтось тусувався. У закритій групі озвучували, що ми збираємося готувати, спільно з друзями закуповувалися, готували і разом насолоджувалися обідом або вечерею.
Даша: Мені подарували кулінарну книгу, і ми хотіли за нею приготувати рататуй. Якщо чесно, він у нас вийшов не дуже — магії не відбулося. Буває, готуєш і думаєш: «Тепер буду весь час це їсти». Але з рататуєм не вийшло. Насправді майстер готування у нас Микита. Він просто стає і щось готує. А потім раз — готово. І виходить дуже смачно. Без рецептів, бере все з голови.
Микита: Просто відчуваєш, як поєднуються продукти. Останнє, що ми робили, — баклажани на сковорідці розігріли, обсмажили, потім додали трохи помідорів, щоб вони теж розімліли. Додали гострий перець і фету.
Даша: Вийшов гострий теплий салат. Щоб зняти зайву гостроту, до нього подаємо свіжі огірки зі сметаною. Для готування вибираємо страви, які можна зробити швидко і щоб на вигляд були красиві.
Микита: Коли був День вулиці Рейтарської, наш сусід, який тоді тільки переїхав сюди, запропонував продавати кукурудзу на грилі. Витівка не окупилася, та й не повинна була. Але було драйвово — через мої руки пройшли 200 качанів.
Тако по‑мексиканськи
Пекучий смак Мексики
Інгредієнты
- Коржі «Тако» — 8 штук
- Яловичий фарш — 400 г
- Чорна консервована квасоля — 1 банка
- Салат романо — 1 штука
- Оливкова олія — 100 мл
- Часник — 3 зубчики
- Насіння фенхелю — 1 чайна ложка
- Мелений кмин — щіпка
- Зелена цибуля — 4 стебла
- Солодкий соус чилі — за смаком
- Натуральний знежирений йогурт — 150 г
- Авокадо — 1 штука
- Яблуко — 1 штука
- Помідори черрі — 6 штук
- Лайм — 1 штука
- Соєвий соус — за смаком
- Паприка — за смаком
- Подрібнена петрушка — 20 г
- Перець чилі — 1 штука
Покрокова інструкція
Крок 1
Фарш викласти в сковороду, змащену оливковою олією, обсмажити до золотистого кольору. Ми використовували потужну конфорку варильної поверхні Pyramida IFEA 640 B, вона нагрівається до необхідної температури дуже швидко і економить час та ресурси на підготовку.
Крок 2
Приправити фарш паприкою і насінням фенхеля, зменшити вогонь і помішувати, щоб не пересмажилося.
Крок 3
Додати чорну квасолю разом з соком, довести до кипіння, посолити і поперчити. Зменшити вогонь і довести до кремоподібного стану.
Крок 4
Обсмажити часник на оливковій олії. Зелену цибулю крупно порізати (приблизно на 1,5 см), додати до часнику і обсмажити близько трьох хвилин все разом до м'якого стану. Посипати насінням кмину.
Крок 5
Тонко нашаткувати салат і петрушку. Помідори і авокадо нарізати кубиками, покришити перець чилі. Яблуко можна натерти на тертці або нарізати дрібно соломкою. Прибрати салат у глибоку тарілку і заправити соком цілого лайма і соєвим соусом.
Крок 6
Тако розкласти на тарілці або спеціальній підставці і по черзі заповнити. Спочатку викладасти пюре з чорної квасолі із зеленою цибулею, потім фарш і зверху — салат. Все це можна заправити знежиреним йогуртом або сметаною, додавши солодкий соус чилі.