Юля з Ромою готували брауні та, поки всі присутні ледь не втратили голову від запаху шоколаду, розповіли про заснування свого бізнесу, грузинську кухню та медовий місяць в Азії. Спільний досвід споживання їжі є невід’ємною частиною їхньої близькості — обоє люблять потішити себе новими, деколи дуже екзотичними смаками.
Медитація на кухні
Частування для друзів
Брауні для всіх
Наші шефи
Юля Кочетова-Набожняк
Співзасновниця Veterano Brownie, режисерка
Ми не готуємо разом. Що стосується випічки, то зараз у нас точно дебют, тому що вправно готує лише Рома. Сніданком зранку займається мультиварка, обід «готує» кулінарія з найближчого супермаркету, а вечерю — Рома, або ми просто раніше лягаємо спати, щоб не думати про їжу і не їсти на ніч гречаний багет. Хоча мені здається, що стосується їжі, то ми гедоністи. Ми любимо їжу, і поїсти — це стовідсотково про нас.
Роман Набожняк
Музикант, співзасновник Veterano Brownie
Спільні смаки та миття посуду
Юля: Якщо говорити про наші смаки, я не їм м’яса більше восьми років, жодного — ні морепродукти, ні курятину. Тому, коли Рома приносить якогось лосося і каже: «Стейки з лосося з розмаринчиком можна ж запекти», у мене немає жодного збудження з приводу цього всього. Є якісь продукти, які хтось із нас ситуативно хоче купити, коли проходимо через торгові ряди. Наприклад, бачимо морську капусточку. Рома: «О, давай візьмемо», а я: «Ненавиджу морську капусту». І ми такі: «Ну добре, йдемо далі».
Рома: Я мию посуду, коли йде виробництво.
Юля: У дитинстві в мене була така модель перед очима: жінка не миє посуд, але завжди готує. Так вийшло, що я і не готую, і не мию посуд. Хитрий план.
Рома: Якщо серйозно, то ми не сваримося через це. Якщо я сильно втомлююся та вже просто вирубаюсь, то Юля, звичайно, помиє та доведе все до ладу.
Юля: Це вже не питання функціонального розподілу обов’язків між партнерами, це питання Роминої витривалості та нашої загальної адекватності.
Історія Veterano Brownie
Юля: Ми планували, що будемо робити приватні замовлення та працювати з закладами-партнерами. Зараз вже думаємо про власну кав’ярню чи то пак браунарню з монодесертом.
Рома: Нові види брауні розробляємо, користуючись таблицею смаків, обираємо те, що найбільше пасує до шоколаду. Це не завжди спрацьовує, тому що таблиця розкриває поєднання сирих продуктів, а в нашому випадку вони піддаються термообробці. Відповідно, не кожен смак вистрілює. Десь приблизно один із шести потрапляє до нашої пропозиції. Зараз маємо вже 11!
Грузинські батли
Юля: Найкумедніше в цій ситуації, що наш столик був поруч із баром, і люди з кухні час від часу на нас дивилися. Мені здається, що там був батл «Ці кволенькі туристики з’їдять наше тісто чи ні?». Ми реально не змогли з’їсти і взяли два шматочки з собою. Відтоді це був для нас виклик. І от якось чотири роки опісля Рома зготував хачапурі й не розрахував розмір порцій.
Рома: Їх треба було на чотири розпилювати, а я зробив на дві частини. Вийшло, що випекли два аджарських хачапурі розміром із деко!
Юля: Я виклала у фейсбук всю цю історію, мовляв, час матчу-реваншу настав, ми їх здолаємо, підписуйтеся на оновлення.
Рома: Ми їх з’їли за вечір удвох.
Юля: Я й досі пам’ятаю, це було просто даремно, сир сулугуні і зараз у мене стоїть поперек горла.
Непальска історія
Рома: У миску посередині тобі насипають рис, а в ці штуки сам набираєш курку чи якісь овочі.
Юля: Виглядає це максимально апокаліптично. Усе відбувається на висоті близько двох тисяч метрів. Зрозуміло, що немає жодних рукавичок. Ось тобі рупії, ось тобі рис, це все однією рукою. І твій мозок кричить: «Ні, ні, ні».
Рома: Зрештою ми взяли по снікерсу. Усі непальці з автобусу — шух, шух, шух, всі обідають. А ми стоїмо зі своїми снікерсами. Назад ми поверталися тим самим автобусом — впізнали хлопця, який був «зазивалою-кондуктором». Річ у тім, що в Непалі є неписьменні люди, тому на автобусних станціях працюють люди, які голосно оголошують, куди прямує автобус.
Юля: Ми його впізнали за смішною кепкою та енергією, адже жартували, що, навіть якщо людині не треба їхати, він все одно запхає її до автобуса. Виявилось, що він нас теж упізнав. І ось на зворотному шляху перед нами знову та забігайлівка, і ми були перші, хто залетів. Хлопець із автобуса дуже посміхався нам, радів, що на нас так вплинув тиждень і ми зрозуміли життя максимально швидко. Це було неочікувано дуже смачно, не надгостро, класно.
Рома: І завжди їсти руками — це круто.
Брауні, зроблене з любов’ю
Із Чикаго з любов’ю
Інгредієнти
- 180 г тертого какао або гіркого шоколаду
- 180 г вершкового масла
- 200 г цукру
- 5 шт. яєць
- 100 г борошна
Покрокова інструкція
Крок 1
Терте какао або гіркий шоколад розламати на шматочки і разом із вершковим маслом розтопити на водяній бані, весь час помішуючи лопаткою або дерев’яною ложкою. Густу шоколадну масу, доведену до однорідного стану, зняти з водяної бані і залишити вистигати. Ми працювали з поверхнею Pyramida IFEA 640 B та не боялися, що краплі солодкої суміші потраплять на конфорки, адже вони не нагріваються і бризки легко прибрати сухим паперовим рушником.
Крок 2
Яйця розбити в окрему миску і збити міксером або блендером, поступово додаючи цукор. Збивати до стану густої піни. Додати борошно, сіль, ванільний цукор.
Крок 3
Охолоджену шоколадну масу викласти у цукрово-яєчну суміш.
Крок 4
Розігріти духовку до 180 градусів. У нашому варіанті — Pyramida F 120 S — це зайняло лічені хвилини завдяки режиму швидкого нагріву. Перелити тісто у форму. Поставити в духовку і випікати 25-30 хвилин до появи цукрової скоринки. Використовуйте режим для десертів та здоби, щоб не помилитися з налаштуваннями.
Крок 5
Готовий пиріг дістати з духовки, дати охолонути і нарізати на квадратики гострим ножем або ножем для піци — так шматочки вийдуть більш рівними.