У новому випуску нашого проекту велика родина — Оля, Паша і їхні сини Матвій і Дем'ян. На сімейній кухні трапляються справжні баталії. Оля - прихильниця французької кухні, може заморочитися з м'ясом по-бургундські, готує равликів в духовці і цибулевий суп. Паша вважає за краще готувати італійську кухню - він майстер піци і пасти.
Овочі понад усе
Паша жартує, що в холодильнику в них завжди знайдеться вино. У кожному жарті є частка правди, але основу сімейного раціону становлять овочі, а не вино. Салат завжди готують до вечері. Матвій і Дем'ян люблять зелень, але в іншому їхні смаки в їжі різняться.
Вихідні для чотирьох
Майбутні пекарі
У Матвія і Дем'яна перелік майбутніх професій постійно змінюється, але пекар — завжди у списку. Любов до готування у хлопчиків проявилася після перегляду мультика «Рататуй», і зараз вони повторюють рецепти за допомогою пластиліну.
Наші шефи
Журналіст
Всі знайомі і підписники Олі в соціальних мережах знають, що вона закохана у Францію. Оля вміє приготувати ідеальне м'ясо по-бургундськи, і після останньої подорожі до Парижа почала готувати вдома равлики. Добре, що наразі український виробник пропонує хороший асортимент. Вибір подарунків для неї тематичний, нерідко друзі привозять і кулінарні книги з французькими рецептами. Їх перегляд — це і естетичне задоволення, і натхнення для сімейної вечері.
Інтернет-маркетолог
Паша — майстер італійської кухні, тому в нашому проекті замість рататуя цілком могла бути паста карбонара, але в цій битві виграла Франція. Павло справді любить готувати і навіть колись мріяв стати кухарем. Йому до снаги експериментувати з рецептами і знаходити ідеальний смак, а ще він із задоволенням залучає дітей до процесу приготування.
Франція проти Італії
Оля: Разом ми готуємо мало. Це виходить тільки на вихідних. На кухні в нас справжні баталії — я фанатка французької кухні, а Паша — італійської. Він каже, що йому треба поміняти прізвище на Карбонара, а мені — на Камамбер. Всі пасти і піци — його рук справа. Однак ми не зациклюємося на цих двох країнах. Якось захотілося шаурми, і ми приготували її вдома. Саме з шаурмою пов'язана одна наша романтична історія. Коли ми тільки починали зустрічатися, я готувала для Паші французькі страви. А там як усе? Дві години готування, а порція на виході невелика, але дуже красива, тільки для двометрового чоловіка — на один зуб. Настав романтичний французький вечір з вином при свічках. Паша поїв і мужньо тримається, ось найромантичніший момент, і він мені ніжно шепоче на вушко: «Хочеш шаурми?» Ми одяглися і пішли шукати кіоск.
Паша: Ми якось і суші готували вдома. Дуже давно я працював барменом в суші-барі і надивився, як правильно робити. Минулого року купив усе необхідне, і ми разом «накрутили» — дітям дуже сподобалося.
Оля: Снідати разом не встигаємо. Прокидаємося і обом потрібно за годину зібратися на роботу, о дев'ятій приходить няня. Тому дуже швидко готуємо сніданок, хлопчики сідають за стіл, а ми в цей час збираємося. Коли няня приходить, вони ще доїдають, а ми все на бігу. Увечері збираємося всією сім'єю. Завдяки новій роботі Паша почав трохи раніше приходити додому. Ми любимо сісти разом повечеряти, обговорити, як минув день.
Паша: Мріємо на вихідних разом з хлопцями ходити снідати в кафе.
Оля: Але поки не виходить. Тому що тато любить поспати. Але бажання є! Матвій і Дем'ян дуже полюбляють ходити в кафе.
Паша: Вечорами ми гуляємо, я беру каву, а хлопці — какао, їм подобається, і їх уже впізнають. Це теж частина сімейної традиції.
Оля: Якщо продовжувати тему традицій, то для нас святе — попкорн у кіно. Без нього ми мультики не дивимося.
Холодильник и готування
Паша: У холодильнику в нас завжди є вино.
Оля: Не тільки. Завжди є помідори, всі в родині люблять їх. Купуємо багато сезонних овочів і часто готуємо салати. Няня привозить для дітей яйця і домашнє козяче молоко.
Паша: Посуд найчастіше мию я, для мене цей процес як медитація. А для Олі таким ритуалом стало розвішування свіжовипраної білизни.
Оля: Ми дивимося, як і що приготувати, але згодом знаходимо свій ідеальний рецепт. Друзі привозять французькі кулінарні книги, у мене вже є три або чотири. Шукала рецепт рататуя, закортіло дізнатися класичну версію. Але в жодній із книг не знайшла детального рецепта. Хоча це відома французька страва.
Паша: Я раніше інакше готував. Не було такого соусу, тільки заправка з помідорів і цибулі. Ми робили рататуй з баклажаном, кабачком і томатами, без цукіні і картоплі. Він був більш прісний. Цей рецепт мені був до смаку..
Оля: З французької кухні я дуже люблю м'ясо по-бургундськи — яловичина з червоним вином. Колись у своєму блозі виклала покроковий рецепт. Це складна страва, але божественно смачна. Також люблю рататуй і цибулевий суп або просто нарізку різних сирів. Хотіла спробувати запекти камамбер, але руки поки не дійшли. Після останньої подорожі до Парижа полюбила равлики і тепер готую їх у духовці. Добре, що зараз можна купити українські. Хочу спробувати приготувати мідії.
Діти та їжа
Оля: Дем'яна та Матвія ми намагаємося залучати в усі процеси. Допомогою це особливо не назвеш, без них було б швидше. Я прагну того, щоб вони відчули, що можуть допомагати. Мені здається, що дітей треба з дитинства до цього привчати, особливо хлопчиків.
Паша: Їм дуже подобається, Матвій і Дем'ян люблять готувати. Після мультика «Рататуй» хочуть стати кухарями, пекарями. Омріяна професія в них часто змінюється, але пекар — одна з основних усписку бажань. У мультику все красиво показано, як линуть ці божественно смачні аромати.
Оля: Так, після «Рататуя» вони загорілися кулінарією, зараз дивляться Джеймі Олівера на ютубі і «готують» з пластиліну. Якщо говорити про дитяче харчування, то мені здається, що зараз занадто багато проблем з тем. Мені здається, дитина повинна звикати до харчових звичок і традицій батьків.
Паша: Навіть якщо вдома багато заборон або, наприклад, повна відмова від цукру, то вони виростуть і все це спробують, будуть наздоганяти в більш зрілому віці.
Оля: До трьох років, звісно, вони нічого шкідливого не їли. Загалом, у нас свобода вибору в цьому плані. Тим більше, ми зазвичай вдома нічого шкідливого не тримаємо, все корисне.
Паша: У хлопчиків різні смаки. Вони сходяться в тому, в чому сходяться всі діти, — макарони, сосиски.
Оля: Наприклад, Дем'ян із задоволенням їсть зі мною камамбер або інший специфічний сир, Матвій — ні. Вдома у кожного своя гірчиця — кремоподібна для Дем'яна і в зернах для Матвія. Матвій обожнює борщ з салом і часником, а Дем'ян — навпаки. Ми завжди просимо няню готувати окремо їжу для хлопчиків. Обидва — фанати овочів. Демка любить салат латук, і це навіть дивно. Ми недавно їздили у відпустку, там був загальний стіл в їдальні, і всі мами дивилися на мене із заздрістю, коли діти йшли за добавкою кропу, петрушки, латуку.
Паша: Якщо згадувати сімейні страви наших батьків, то я люблю домашній «новорічний стіл». Напевно, в кожній родині наших ровесників були традиційні святкові страви типу олів'є.
Оля: Так, у Паші в родині нормально ставляться до майонезу, а ми вдома його не їмо, віддаємо перевагу легким салатам. Зараз харчуємося переважно в європейському стилі. Моя мама, наприклад, приправами взагалі не користується, усе не досолює, а ми придумуємо цілі букети зі спецій. Якось був період куркуми — додавали її до всього. Згадала ще одну нашу традиційну страву, щоправда, готували ми її тільки один раз. На моє 20-річчя, коли ще була жива бабуся-гречанка, приготували мусаку і влаштували справжнє грецьке застілля. Треба якось повторити.
Овочеве рагу з Прованса
Овочі з французьким шиком
Французький рататуй — близький брат відомого нам овочевого рагу. Існує безліч варіантів приготування страви — можна робити не овочевий соус, як наші герої, а вершковий або змінити список овочів на свій смак.
Слово «рататуй» (фр. Ratatouille; від гл. Touiller — заважати, помішувати) перекладається з французької як «погана їжа», по-народному «жратва», хоча тушковані овочі складно віднести до шкідливої їжі. Овочі в характерній нарізці великими шматками, тушковані в соковитому соусі, — це і є прованська страва французьких селян.
Інгредієнти
- Помідори — 900 г
- Перець — 250 г
- Цибуля — 200 г
- Морква — 200 г
- Перець чилі — 50 г
- Масло пряжене — 40 г (можна замінити вершковим)
- Часник — 2 зубчики\
- Прованські трави —1 ст. л.\
- Сіль — 1 ст. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Чебрець
- Базилік
- Цукіні — 500 г
- Баклажани — 500 г
- Кабачки — 500 г
- Помідори — 300 г
- Картопля — 200 г
- Цибуля — 200 г
- Перець солодкий червоний, жовтий, зелений — 150 г (3 шт.)
- Оливкова олія — 60 мл
- Сіль — 2 ч.л.
- Чебрець
Приготовлення соусу
Крок 1
Перець почистити і поставити в розігріту до 180 °C духовку на 20 хвилин. Духова шафа Pyramida F 120 S нагрівається до необхідної температури дуже швидко і економить час на підготовку.
Крок 2
Зробити надрізи на помідорах і залити окропом на 10 хвилин. Зняти з них шкірку, у блендері зробити пюре.
Крок 3
На оливковій олії обсмажити цибулю, моркву і часник.
Крок 4
Додати пряжене масло. Влити томатне пюре і додати лавровий лист.
Крок 5
Дістати перець з духовки, очистити від шкірки, подрібнити і додати в каструлю. Додати прованські трави і базилік. Накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні 60 хвилин, потім зняти кришку і тушкувати ще 30 хвилин.
Крок 6
Додати чебрець і базилік, трохи подрібнити соус блендером і викласти в форму.
Підготовка и викладка овочів
Крок 1
Овочі тонко нарізати (3-5 мм): баклажани, кабачки, цукіні, картопля, помідори, баклажани.
Крок 2
Кабачки і цукіні посолити і залити водою на 20 хвилин.
Крок 3
Овочі викласти в форму з соусом, чергуючи послідовність.
Крок 4
В оливкову олію покласти чебрець, сіль і перець. Викладені овочі полити приправленим маслом.
Крок 5
Накрити форму фольгою і поставити в розігріту до 160 °C духовку на 90 хвилин.
Крок 6
Зняти фольгу і запікати ще 40 хвилин.
Страву подавати, посипавши пармезаном і базиліком.