Віра і Георгій люблять готувати, дотримуються здорового харчування, але можуть дозволити собі трохи «згрішити». Завжди купують сезонні продукти і експериментують з рецептами.
Експерименти с рецептами
Коли є час, із задоволенням готують удома. Георгій — майстер складних форм, а Віра любить створювати свої рецепти. Вона планує страви, після шукає всілякі варіанти виконання і складає свій ідеальний рецепт.
Сезонны продукти
Подорожі та їжа
Наші шефи
Незважаючи на здорове харчування, у нас є одна чудова «заборонена тема» — крабовий салат. Це «новорічна страва», але свято може настати не за календарем, а коли ми вирішимо. Це традиція Віриної сім'ї, у них навіть для холодцю не треба чекати зими. Готуєш, коли захочеш. Якось нам подарували банку червоної ікри, і ми її з'їли. І тут же виникла асоціація з Новим роком — це ж частування на святковому столі. І в цей момент у Віри «увімкнувся» крабовий салат як продовження бенкету.
Здорове харчування
Віра: Ми готуємо по черзі, зараз частіше Георгій. Прагнемо їсти тільки здорове і корисне. Коли багато працюєш, сильно втомлюєшся, даєш собі поблажки. Кажеш ввечері: «Ой, я так сильно втомилася, зараз умну бургер». Швидко звикаєш і вже не помічаєш, як джанкфуд стає основною їжею. Настає момент, коли штани тобі кажуть: «Віро, ми з тобою прощаємося назавжди». Зараз я харчуюся порційно і розсудливо. Це не складно, просто вибираєш ті продукти, які можна їсти, і з них готуєш.
Георгій: Найчастіше це сезонні продукти. Приблизно раз на два тижні їздимо на Столичний ринок, купуємо «тонну» «актуальної» зелені, ягід, фруктів. Звичайно, беремо м'ясо, рибу. Тягнемо все це «в нору» і забиваємо холодильник. Удома немає жодної сосисочки, жодної булочки.
Віра: «Столичка» нам дуже подобається, ми вибираємо кілька точок і затарюємося там. Обов'язково купуємо горіхи. Є ряди, де фрукти і овочі продають сільські жителі просто з машини. Це найдешевші фрукти, ми взяли якось дуже смачні персики по 13 гривень.
Георгій: Ми беремо овочів на тиждень-два, і вони не псуються, тому що свіжі. У маркеті часто такі, що завтра їм вже буде погано. Куплені на ринку помідори можуть лежати і два тижні.
Віра: Коли хочеш почати правильно харчуватися, потрібно, щоб завжди була здорова їжа — томати, огірки, якась зелень, запас м'яса. Воно розморожується кілька годин, вранці вийняв, розморозив, а ввечері вже шкода викидати і готуєш якийсь корисний білок. Але Георгій майстер складних форм, готує страви, яким потрібно шість годин.
Георгій: Зате, коли я готую, ти не можеш сказати: «Піди пропилосось або зроби ще що-небудь».
Віра: Я дуже не люблю мити посуд, для мене це якесь знущання. Тому частіше миє Георгій.
Георгій: Головне — мити посуд одразу, не відкладати на наступний день.
Традиційні сніданки
Віра: Намагаємося не пропускати цей спільний прийом їжі. Тому що, якщо ти не будеш їсти вранці і в обід, ввечері можеш зірватися. Але якщо вдень з'їси потрібну кількість жирів, то ввечері легше втриматися від бажання суперсолодкого, шоколаду, жиру.
Георгій: Зараз у нас на балконі зранку жарко, а на старій квартирі був дуже затишний балкон. Ми поставили там столик, стільчики і постійно щось готували, насолоджувалися їжею, сидячи там.
Віра: Я найчастіше їм кашу зранку. Можу приготувати боул, смузі або яйця. Найбільше люблю прошутто, можу його їсти на сніданок, обід і вечерю. Роблю «антипащі» — прошутто, сирок, омлети. Обід на роботу зазвичай беру з дому. Велика проблема, що перекусити нормальною їжею в кафе практично неможливо. Тому звечора продумую обід, щоб вранці довше поспати. Якщо з вечері, наприклад, залишилася запечена індичка, то легко зібрати смачний і поживний ланч з собою на роботу. Шматочки індички, овочі, зелень — виходить корисний салат з білком.
Їжа та подорожі
Віра: Якось їздили в Барселону і оселилися майже «на висілках» за туристичними мірками. Зняли апартаменти і ходили вранці, як місцеві жителі, до крамниць. Там люди не говорять англійською, і щоб пояснити, що нам потрібна кава з молоком, ми витратили хвилин 40, без жартів. Спостерігали за жінками, які зранку вибирають сир і м'ясо. Дивилися, як м'ясник рубає курку для покупців. Було дуже цікаво.
Георгій: Але ми там не готували — спалили мікрохвильовку.
Віра: Хотіла розігріти хлібець, але щось пішло не так. Нещодавно були в Італії, у Венеції. Зняли апартаменти, де була повноцінна кухня, і сніданки готували вдома. Брали м'ясо, сир, яйця варили, овочі. Але суперкласне в цій історії те, що ми не знайшли приладдя — ні виделок, ні ножів. Подумала: «Боже, може, тут хтось когось убив, тому більше не кладуть».
Георгій: Віра каже: «Тут немає приладдя, це щоб люди не різали одне одного». Відповів, що можна ж розбити для цього тарілку. Урешті-решт ми знайшли пластикові, і Віра навчилася ними різати.
Віра: Ще була лопатка, щоб перевертати продукти на сковорідці, я призвичаїлася нею розрізати персики і диню. Відсутність приладдя не завадила готувати сніданки, але це питання непокоїло до кінця поїздки. Переглянула всі тумбочки, шафки — геть нічого. Таємницю розкрили тільки в останній день. На кухні стояв красивий блакитний стіл, бачиш його і одразу хочеться сфотографувати. Виявляється, з внутрішньої сторони в столі був ящик. Відкривши його, я виявила всі можливі види ножів, виделок і ложок. Було дуже смішно.
Георгій: Ми залишили відгук на Airbnb і розповіли, де приладдя, щоб нові мешканці змогли одразу знайти, а не різати фрукти лопаткою. Зате, якщо ми тепер опинимося в якійсь екстремальній ситуації, як у серіалах про виживання на «Діскавері», то зможемо вижити з однією лопаткою для сковороди.
Віра: Самостійно готувати сніданки в подорож — це круто. По-перше, не у всіх країнах поширена культура сніданків, по-друге, пошук відповідного місця може зайняти час. Краще перекусити будинку і одразу йти гуляти.
Георгій: У тій самій Іспанії, якщо ти купиш навіть у простеньких крамницях хамон і диню, то все одно зробиш смачний салат. Тому це прекрасна можливість приготувати з якихось локальних продуктів оригінальну страву.
Віра: Урешті-решт, завжди можна відкоркувати пляшку шампанського і приготувати белліні. І день вільний, екскурсії скасовуються.
Георгій: З подорожей рідко щось привозимо для готування, але зі Шрі-Ланки притягли різноманітні місцеві соуси. Потім все роздали або викинули. Самі не користувалися.
Віра: Якщо рибний або устричний соус ще можна використовувати, але ми взяли більш оригінальні приправи. На Шрі-Ланці з морепродуктами — круто, тут нічого додати. Частину перців ми віддали мамі подруги, у неї виробництво м'яса, і вона була рада.
Легка літня вечеря
Индичка на всі випадки
- 500 г індички
- 1-2 гілочки розмарину
- оливкова олія
- сушені італійські трави
- сіль, перець
Покрокова інструкція
Крок 1
Філе індички промити, висушити паперовими рушниками.
Крок 2
Помістити філе у форму для запікання, додати оливкову олію, у філе втерти спеції і покласти зверху кілька гілочок розмарину.
Крок 3
Одночасно з індичкою можна запекти і кукурудзу. Для цього треба підготуватися заздалегідь — змастити вершковим маслом і натерти спеціями, обгорнути качани в фольгу, потім викласти їх на деко.
Крок 4
Загорнути підготовлене філе в фольгу. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 250 °С, протягом 20 хвилин. Духова шафа Pyramida F 120 S нагрівається до необхідної температури дуже швидко і економить час на підготовку.
Крок 5
Через 20 хвилин вимкнути духовку. М'ясо можна залишити всередині на години дві, щоб воно стало ніжнішим, а можна дістати одразу, порізати на шматочки і подати до столу.
Салат з кавуна і фети
Кукурудза в духовці
Очистити кукурудзу від листя, загорнути кожен качан у фольгу і поставити в духовку разом з індичкою. У качані кукурудзи в середньому міститься близько 160 ккал.